Ελευθερία



 Μόδας ... ( αφ )ορισμοί

     Γιατί και τι είναι η μόδα; Κάτι σαν έκθετο που το περιμαζεύεις, χωρίς να ξέρεις ποιος το γέννησε […], κάτι χωρίς νου και χωρίς καρδιά που σε κάνει κι εσένα άβουλο και αναίσθητο, κάτι δουλικό που σου δένει τα χέρια, και χωρίς να το καταλάβεις, γίνεσαι σκλάβος του σκλάβου σου.
  Η μόδα είναι η ψευτιά που παρουσιάζεται με τη δύναμη της αλήθειας […]. Δεν περιορίζεται μόνο στη φορεσιά και σ’ άλλα ανακατώνεται πολλά. Όπου δεν έχουμε δικές μας γνώμες κι αγάπες δικές μας, εκεί δεν ντυνόμαστε μόνο, μα και συλλογιζόμαστε και μιλούμε και γράφουμε και ζούμε, όχι με το λόγο, αλλά με τη μόδα.
(Απόσπασμα από τα «Άπαντα» του Κωστή Παλαμά)

Μηχανισμός του εξανδραποδισμού
           
Φασματική πάει να γίνει η έννοια ελευθερία για τις μεγάλες μάζες […]. Γιατί ελευθερία, για τον μέσο ανθρώπινο τύπο, είναι η ευχέρεια να ικανοποιεί τις άμεσες βιοτικές του ανάγκες. Όταν του βάλετε σε κίνηση ένα μηχανισμό δημιουργίας αναγκών και δεν του δώσετε σύγκαιρα το μέσο να τις ικανοποιεί, τον κάνετε ψυχολογικά προλετάριο. Προλετάριος ονομάστηκε ο διάδοχος του αλλοτινού δούλου. Νομίζοντας πως ικανοποιεί τον εαυτό του, ικανοποιεί τον αφέντη του, το μεγάλο κερδοσκόπο.
Βαθύτερη όμως είναι η επεξεργασία που σου γίνεται στο επίπεδο των ιδεών. Ποτέ η προπαγάνδα δεν είχε σταθεί έτσι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα επηρεασμού, και ποτέ δεν ήταν τόσο επιστημονικά συστηματοποιημένη […]
Είναι βέβαιο τάχα πως στην πλειοψηφία του, μιαν αξιοπρεπή πλειοψηφία, το ανθρώπινο γένος έχει επίγνωση της σκλαβιάς του και πως επιθυμεί αληθινά την απελευθέρωσή του; Τέτοια πράγματα δεν τα επιθυμώ με τα λόγια· τα διεκδικώ με τις πράξεις.
                                                                                                     Α. Τερζάκης 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α.  Να βρείτε κοινά σημεία στο περιεχόμενο των δύο κειμένων.

Β. 1. Να σχολιάσετε τους τίτλους των δύο κειμένων.

     2. Να αναγνωρίσετε τεκμηριωμένα το επικοινωνιακό είδος των κειμένων.



Γ.  Με αφορμή τα παραπάνω κείμενα που διαβάστηκαν στην τάξη να γράψετε για το σχολικό περιοδικό ένα άρθρο σχετικά με την ελευθερία του σύγχρονου ανθρώπου.





[1] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας