Ευτυχία



Οι Μικρές Ευτυχίες

  Η ολόκληρη ευτυχία είναι το μαγικό πουλί που απουσιάζει και από τους θάμνους της χαμοτοπιάς και από τ' ανεξερεύνητα δάση των τροπικών. Και αν οι αλαφρόμυαλοι, με διαδοχικές αφαιρέσεις και με αλλεπάλληλες καθιζήσεις, πιστεύουν πως την έχουν κατακτήσει, και ξεθαρρεύονται κίολας να τη διαφημίζουν, δεν κάνουν άλλο παρά να πραγματοποιούν μια κοινωνική πρόκληση βαρύτατη, μια δεινή επιδρομή κατά της ηθικής ευαισθησίας.


          Αυτή την προβολή της ατομικής ευτυχίας ο αρχαίος την ονόμασε "ύβριν". Και η "ύβρις" τιμωρείται, και πολύ σωστά, και από θεούς και από δαίμονες. Οι μόνες εφικτές και οι μόνες θεμιτές είναι οι μικρές ευτυχίες, αυτές οι ελκυστικές παρενθέσεις ανάμεσα στην ανία και στην οδύνη, έλεγε ο Σοπενχάουερ.


        Είμαστε πολύ εύθραστα πλάσματα, η ζωή μετασχηματίζεται την κάθε στιγμή και χρειάζεται να μην κατασπαταλούμε τη χάρη που μας έχει δοθεί να κατέχουμε πέντε αισθήσεις και να νοιώθουμε την αξία της στιγμής. Είναι, αληθινά, πολύ ηρωική η απαίτηση " ή όλα ή τίποτε! ". Αυτά τα "όλα" είναι απραγματοποίητα. Και επί τέλους, ποια είναι αυτά τα "όλα";


      Ξεχνάμε τις μικρές ευτυχίες, αυτές που  ανήκουν στη δικαιοδοσία του σπίνου, που ζητιανεύει το ψίχουλο στο πρεβάζι του χειμωνιάτικου παραθυριού και το βρίσκει. Τη χαρά που νοιώθεις, αν μπορείς ανεμπόδιστα να παίρνεις βαθιά ανάσα μια ηλιοφωτισμένη μέρα. Αν μπορείς να γεύεσαι το τραγούδι με πρόθυμη ακοή. Αν μπορείς να γεμίζεις τα μάτια σου από χρυσό και γαλάζιο. Αν τα πόδια σου, αν τα χέρια σου βρίσκονται πάντα στην προσταγή σου. Αν η παρουσία σου ανοίγει ολόγυρα της ένα χώρο φιλίας. Αν κατορθώνεις να δίνεις και να παίρνεις αγάπη. Αν είσαι ικανός να σκύβεις απάνω σε μια σελίδα και ν' αποστάζεις το άρωμά της στο πνεύμα σου και στην καρδιά σου. Αν εξασφαλίζεις μια μέρα άλυπη μέσα σε πολλές ανάποδες μέρες.
 Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α.     Να γράψετε περίληψη του κειμένου ( 70 λέξεις )

Β. 1. Να γράψετε τεκμηριωμένα σε ποιο επικοινωνιακό είδος ανήκει το παραπάνω κείμενο.

     2. Να χαρακτηρίσετε το συλλογισμό της τελευταίας παραγράφου από το είδος των  προκεί-μενων και να εξηγήσετε γιατί ο συγγραφέας επέλεξε το συγκεκριμένο είδος συλλογισμού.

  3.    «Αυτή την προβολή της ατομικής ευτυχίας ο αρχαίος την ονόμασε " ύβριν ". Και η "ύβρις" τιμωρείται, και πολύ σωστά, και από θεούς και από δαίμονες.» Να αναλύσετε το παρα-πάνω απόσπασμα σε μια παράγραφο 100 λέξεων
 
  4.    Να  αποδώσετε με συνώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους στο κείμενο τις λέξεις/ φράσεις : εύθραυστα πλάσματα,  ηρωϊκή απαίτηση, πρόθυμη ακοή, προσταγή,

Γ.  Σας έχει ανατεθεί να εκφωνήσετε έναν λόγο με κοινωνικό περιεχόμενο στην ετήσια γιορτή που οργανώνει ο Δήμος σας στην έναρξη του χρόνου. Εσείς αποφασίζετε ότι πρέπει να δώσετε ένα τόνο αισιοδοξίας και προσπαθείτε να πείτε στους συνδημότες σας ότι η ευτυχία υπάρχει εκεί που δεν το φαντάζονται και ότι η επιτυχία δεν είναι εκεί που την αναζητούν και δεν τη βρίσκουν. Με τις παραπάνω σκέψεις να προετοιμάσετε τον λόγο σας ( 600 λέξεις)


[1] Για τις απαντήσεις σας επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
      ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
      Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας