Η ευθύνη των νέων για το μέλλον



Η ευθύνη των νέων για το μέλλον

Ο καθένας μας ανατρέφεται με τη συνείδηση πως η ζωή του εντάσσεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης ανθρώπινης πορείας. Πως η εποχή του αποτελεί μικρό τμήμα μιας εξέλιξης του πολιτισμού μέσα στο χρόνο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η συνείδηση αυτή σε μας, τους νέους. Ώριμοι πια, σύντομα θα αποδυθούμε σ'αγώνες δημιουργίας. Το μέλλον επαφίεται αποκλειστικά σε μας. Έτσι επιβάλλει η φυσική εξέλιξη. Οι γεροντότεροι θ'αποσυρθούν και η συνέχιση της ανθρώπινης πορείας θ'απομείνει έργο εντελώς δικό μας.

            Στόχος των προσπαθειών μας η πρόοδος. Να βελτιώσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρόντος και να διατηρήσουμε ή να ενισχύσουμε τα καλώς κείμενα, ώστε να παραδώσουμε στους επερχόμενους έναν καλύτερο κόσμο. Η βελτίωση της κατάστασής μας δεν υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. Και τούτο είναι εκείνο που κάνει τη θέση μας υπεύθυνη. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στις επερχόμενες γενιές ν' αγωνιστούμε για την προαγωγή του κόσμου μας, γιατί ένας τέτοιος αγώνας μπορεί ν'αποφέρει καρπούς.

            Η ιδιοτυπία της κοινωνίας μας γεννά σήμερα καίρια προβλήματα. Ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και βασίζεται στην τεχνολογία, χάρη στην οποία μια μέση υλική ευημερία έχει εξασφαλιστεί. Παράλληλα, οι δυσάρεστες συνέπειες της τεχνολογίας, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αλόγιστη κατάχρηση των πηγών ενέργειας, και η καταστρεπτικότητα των σύγχρονων πολεμικών μέσων απειλούν την ίδια μας την επιβίωση. Ο ρυθμός της ζωής εμφανίζεται εξαιρετικά ταχύς, με αποτέλεσμα να μας καταλαμβάνει πολλές φορές το άγχος. Οι ολοένα μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου μας και οι δυσάρεστες εμπειρίες έχουν δημιουργήσει μια κρίση αξιών που απειλεί να μας παρασύρει. Τα προβλήματα αυτά καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε.

       Σε παλιότερες εποχές η ανθρωπότητα ήταν κατακερματισμένη σε εθνότητες ανεξάρτητες και αυτάρκεις, που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Σήμερα ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζεται από μια παγκοσμιότητα. Ο τρόπος ζωής, τα προβλήματα, ακόμα και οι επιδιώξεις, είναι περίπου κοινές σ' όλους τους λαούς. Έχει αναπτυχθεί μια  παγκόσμια συνείδηση που ξεπερνά τα πλαίσια του περιορισμένου πληθυσμιακού συνόλου στο οποίο ανήκει ο καθένας. Η παγκοσμιότητα αυτή καθιστά την ευθύνη μας για το μέλλον ακόμα πιο σοβαρή. Με ποιο λοιπόν τρόπο μπορούμε να προετοιμαστούμε, ώστε να την εκπληρώσουμε;

            Πρώτα απ'όλα αποκτώντας γνώσεις και κριτική σκέψη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε βαθιά τα σύγχρονα προβλήματα, και να μελετήσουμε σοβαρά κάθε πιθανή λύση, πριν ενεργήσουμε, για να ενεργήσουμε αποτελεσματικά. Οι καινούριες καταστάσεις απαιτούν ολότελα νέες λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Και οι λύσεις αυτές θα βρεθούν με την δική μας ενεργητική συμμετοχή, με τη δική μας ανανεωτική δράση. Προβληματιζόμαστε και αμφισβητούμε πολλές φορές τα παραδομένα, όχι γιατί μας κινεί καμιά καταλυτική διάθεση, αλλά γιατί ο προβληματισμός θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την τωρινή πραγματικότητα με πνεύμα οξύ και καθαρό.

        Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων απαιτεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη επικοινωνία και συνεργασία. Αν τα περισσότερα προβλήματα σ'αυτόν τον κόσμο είναι κοινά, κοινή θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους. Δημιουργική ένωση των προσπαθειών, συμβολή κάθε πνευματικής και υλικής δύναμης που μπορούμε να διαθέσουμε για την εξυπηρέτηση κοινών σκοπών.

            Η ευθύνη που μας βαρύνει είναι τεράστια. Η ευθύνη αυτή για το μέλλον μας δίνει την αίσθηση πως ζούμε σε μια εποχή - σταθμό. Μας καλεί ν'αγωνιστούμε μ'ενεργητικότητα αλλά και περίσκεψη για κάτι το ουσιαστικό. Όσο για μας, είμαστε έτοιμοι ν'αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο. Και ελπίζουμε να επιτύχουμε.
Δώρου Θεοδώρου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α.   Να γράψετε περίληψη του κειμένου ( 120 λέξεις)

Β. 1. Να βρείτε τη συνεκτικότητα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης παραγράφου του κειμένου.

   2. Γιατί ο συγγραφέας του κειμένου χρησιμοποιεί το α’ πληθυντικό πρόσωπο, τι θέλει να τονίσει ιδιαίτερα με τη χρήση του;

     3. Να δώσετε συνώνυμα για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου:
        αποδυθούμε, επαφίεται, επερχόμενους, κατακερματισμένη, δημιουργική.

    4. Το κείμενο αποτελεί προσχεδιασμένο προφορικό λόγο. Να γράψετε τέσσερα τουλάχιστον παραδείγματα από το κείμενο που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό.

Γ.   Με αφορμή τον παραπάνω λόγο να γράψετε ένα άρθρο 600 λέξεων για το σχολικό σας περιοδικό με θέμα τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως την βλέπουν οι νέοι. Στη συνέχεια να εκθέσετε τις απόψεις σας για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει και τους μηχανισμούς που οφείλει να ενεργοποιήσει ο σύγχρονος κόσμος για να δώσει στους νέους αυτό που τους οφείλει, δηλαδή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.


[1] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr 
      ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
      Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας