Ευρωπαική ένωση



H  προοπτική εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

     Το θέμα του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καιρός να επανέλθει στο προσκήνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία μπροστά στο επόμενο βήμα (μετ)εξέλιξής της. Το κυρίαρχο πρόβλημά της είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αιωρείται μεταξύ μιας πολιτικά αδιαμόρφωτης ένωσης εθνικών κρατών και μιας συμπαγούς υπερεθνικής δύναμης.

      Αλλά για ποιους λόγους αργεί η ευρωπαϊκή μετεξέλιξη; Θεωρώ ότι το βαθύ πρόβλημα της πολιτικής μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ότι δεν κατάφερε να συγχρονίσει το ιστορικό, αξιακό, κοινωνικό παρελθόν της με το παρόν και με βάση αυτό να πάει στο μέλλον [...] Ο κοινωνικός πολιτισμός της Ευρώπης και οι αξίες του Διαφωτισμού, προσαρμοσμένες στη σύγχρονη πραγματικότητα, πρέπει να είναι ο πλοηγός της μελλοντικής πορείας της.

   Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύχθηκε προοδευτικά, αρχίζοντας από τη δημιουργία ενιαίων αγορών. Αυτή η λογική συνδύαζε σοφία και πραγματισμό. Σοφία γιατί οι πόλεμοι προϋποθέτουν σύγκρουση συμφερόντων, που με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς αναιρούνταν. Και πραγματισμό, γιατί ασφαλώς δεν ήταν δυνατό ένα ξεκίνημα απευθείας με την πολιτική ένωση. Αλλά οι θεσμοί και οι κανόνες που δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν την  οικονομική Ένωση της Ευρώπης πριν πενήντα χρόνια, έχουν σήμερα διαμορφώσει μια νοοτροπία περιορισμένη, με παρωπίδες, γραφειοκρατική, αρνητική για το μέλλον.

      Με κάθε ευκαιρία γίνεται σημαντική και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί πολιτικά η Ευρώπη. Δεν επισημαίνεται κατά τη γνώμη μου όμως αρκετά ούτε η θεμελιώδης προϋπόθεση ούτε η θεμελιώδης ανάγκη για την πολιτική Ευρώπη. Η θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ότι μια νέα πολιτική Ευρώπη δεν μπορεί να κτιστεί ερήμην των κοινωνιών. Και οι κοινωνίες δεν θα πειστούν, εκτός αν ανατρέξουμε μέσα στην ιστορία μας και στις κοινές αξίες μας, στην ταυτότητά μας, και σταθούν αυτές, μετεξελιγμένες, οδηγός του μέλλοντός μας. Η ανάγκη είναι επίσης απλή. Δεν συμφέρει να είμαστε μόνοι. Κινδυνεύουμε να, απομονωθούμε  πολιτικά  στην  παγκόσμια πολιτική σκηνή. Μόνο ενωμένοι αποκτούμε ένα μέγεθος ικανό και την απαραίτητη ισχύ που θα μας κατατάξει μεταξύ των διαμορφωτών του παγκόσμιου μέλλοντος. Μόνο η Ενωμένη πολιτική Ευρώπη έχει ικανό βάρος να επηρεάζει παγκόσμιες αποφάσεις. Μόνο μια πολιτική Ευρώπη βασισμένη σε μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινωνία μπορεί να αποτελέσει  μια παγκόσμια  δύναμη, έναν άλλο πόλο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, που θα μπει στο παιχνίδι του Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής πολύ καλά εξοπλισμένη λόγω των αξιών και της ιστορίας της.

Χ. Π. Παμπούκης, από τον ημερήσιο Τύπο ( Διασκευή )

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α.     Να γράψετε μια περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε σε 100 - 120 λέξεις.


Β. 1  « Μια νέα πολιτική Ευρώπη δεν μπορεί να κτιστεί ερήμην των κοινωνιών. Και οι κοινωνίες δεν θα πειστούν, εκτός αν ανατρέξουμε μέσα στην ιστορία μας και στις κοινές αξίες μας, στην ταυτότητά μας, και σταθούν αυτές, μετεξελιγμένες, οδηγός του μέλλοντος μας ». Να σχολιάσετε την άποψη του συγγραφέα σε μια παράγραφο 80 - 100 λέξεων.

Β. 2  Με  ποια  συλλογιστική  πορεία  αναπτύσσεται η  τρίτη  παράγραφος  του  κειμένου;  Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Β. 3  Ποιους τρόπους πειθούς χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.


Β. 4  Να δώσετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
         επόμενο, προοδευτικά, περιορισμένη, θεμελιώδης.

Β. 5 Να εντοπίσετε πέντε σημεία όπου ο συγγραφέας κάνει συνυποδηλωτική χρήση της γλώσσας


Γ.     Σε ανοικτή συζήτηση με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση ακούστηκε η άποψη των ευρωπαϊστών, αυτών δηλαδή που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ, και η άποψη των ευρωσκεπτικιστών, αυτών δηλαδή που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά έως και εχθρικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σας ανατέθηκε να μιλήσετε στο τέλος για να ανακεφαλαιώσετε και να σχολιάσετε τις απόψεις που ακούστηκαν και για να εκφράσετε τη δική σας θέση, τεκμηριώνοντάς την με κατάλληλα επιχειρήματα. 


[1] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας