ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ



 Ο όρος οικογένεια περιλαμβάνει εκείνους που βρίσκονται με αγάπη και συνείδηση ευθύνης δίπλα στο «παιδί» σ’ όλες τις στιγμές και τις φάσεις της ζωής του, όταν είναι μικρό, στην εφηβεία, όταν αργότερα βγει στο στίβο της ζωής.
Ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικός για δύο εξ ίσου βασικούς λόγους, πρώτον γιατί προσφέρει τα υλικά μέσα για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί και δεύτερον γιατί αποτελεί τον πρώτο και βασικό παράγοντα αγωγής ενός ατόμου.
Η αγωγή που δίνει η οικογένεια είναι άτυπη και απροσχεδίαστη, αλλά περιλαμβάνει ορισμένα βασικά στοιχεία. Αναγνωρίζει στο παιδί  δικαιώματα αλλά και να θέτει όρια. Του δίνει λόγο και ρόλο μέσα στο σπίτι, αλλά δεν του επιτρέπει να αδιαφορεί για τον λόγο και τον ρόλο των άλλων μελών.  Του αναθέτει ευθύνες που μπορεί να φέρει σε πέρας και αξιολογεί την προσπάθεια και την συνέπεια ασχέτως αποτελέσματος. Του δίνει ελευθερία, αλλά δεν του επιτρέπει την ασυδοσία. Του μαθαίνει τις παραδόσεις, τις οικογενειακές συνήθειες και τους τρόπους αποδεκτής συμπεριφοράς, αλλά ταυτόχρονα του αναγνωρίζει το δικαίωμα της αμφισβήτησης και της αυτονόμησης στο βαθμό που δεν περνάει τα συμφωνημένα όρια. Του μαθαίνει να σέβεται. Του μαθαίνει ότι μπορεί να διεκδικεί, αλλά όχι να αδιαφορεί για τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες των άλλων. Του δίνει αρχές, αξίες, πρότυπα, στόχους, ενδιαφέροντα και  ιδέες ως φυσικά αντισώματα απέναντι στις αρνητικές επιρροές και περιστάσεις της ζωής.
Τα μαθήματα ζωής που δίνονται μέσα στην οικογένεια έχουν απήχηση μόνο όταν δίνονται με αγάπη, με σταθερότητα και συνέπεια και κυρίως με το παράδειγμα ζωής αυτών  που δίνουν το μάθημα.
Σήμερα ο ρόλος της οικογένειας εξ ανάγκης διευρύνεται και παρατείνεται χρονικά, γιατί η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να αναπληρώσει τις αδυναμίες των άλλων θεσμών της κοινωνίας. Η οικογένεια αναπληρώνει με μεγάλη προσωπική προσπάθεια και οικονομική θυσία την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος. Η οικογένεια στέκεται δίπλα στα νεότερα μέλη της την ώρα της δυσκολίας και της ανεργίας, για να βοηθήσει και πρακτικά και ηθικά και οικονομικά όσο χρόνο χρειαστεί. Στην Ελλάδα της μεγάλης κρίσης ένας θεσμός έμεινε σταθερός και αξιόπιστος, η ελληνική οικογένεια.