Ειρήνη



 

ΚΕΙΜΕΝΟ 
[…] Τα σύγχρονα όπλα μας δίνουν τη βεβαιότητα ότι ο προσεχής παγκόσμιος πόλεμος θα αφανίσει την ανθρώπινη φυλή...

Αν οι Μεγάλες Δυνάμεις επιμείνουν στην τωρινή πολιτική, ένα παρόμοιο τέλος είναι αναπόφευκτο. Όταν δυο ή περισσότερες δυνάμεις δεν συμφωνούν, τι μπορούν να κάνουν; Ο Α μπορεί να κάνει παραχωρήσεις στον Β ή ο Β στον Α ή μπορούν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό ή να
πολεμήσουν. Αν και οι δυο υποχωρήσουν, θεωρούνται λιπόψυχοι[1]. Αν δεν θέλουν να πέσουν πιο χαμηλά στην κλίμακα της ισχύος, πρέπει να παλέψουν ή να βρουν συμμάχους ...

Ποιο είναι το τωρινό σύστημα; Όταν υπάρχει μια διαμάχη, συγκαλείται μια συνδιάσκεψη, τα δυο μέρη συζητούν και φτάνουν σε δύο συμβιβασμούς, που επικυρώνονται ο ένας από τη μια και ο άλλος από την άλλη πλευρά. Αν και οι δυο συμβιβασμοί περιλαμβάνουν ρήτρες αφοπλισμού, και τα δύο μέρη γνωρίζουν ότι αυτές οι ρήτρες μπορούν να παραβιαστούν. Και έτσι δεν γίνεται τίποτα. Οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να μάθουν ότι « η ειρήνη αποτελεί για όλους το ύψιστο συμφέρον».

Τι έχει γίνει γι' αυτόν το σκοπό και ποια υπήρξε η δική μου προσωπική συμβολή; Στη δημόσια σφαίρα, στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, αλλά, παρ' όλα αυτά, κάτι είναι κι αυτό. Αν η ειρήνη μπορέσει να διαρκέσει για τα προσεχή 10 χρόνια, είναι ίσως θεμιτό να ελπίζουμε.

Και οι απλοί πολίτες τι μπορούν να κάνουν στο μεταξύ; Μπορούν να κινητοποιηθούν, για να καταδείξουν τα αποτελέσματα ενός συγχρόνου πολέμου και τον κίνδυνο του αφανισμού των ανθρώπων. Μπορούν να διδάξουν στους ανθρώπους να μη μισούν τους λαούς που διαφέρουν από το λαό στον οποίο ανήκουν ή να ενεργούν έτσι, ώστε και αυτοί να μη μισούνται με τη σειρά τους. Μπορούν να προβάλουν τις κατακτήσεις του ανθρώπου στις τέχνες και τις επιστήμες. Μπορούν να εξάρουν την υπεροχή της συνεργασίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Εγώ, τέλος, έχω κάνει κάτι για να προωθήσω αυτούς τους σκοπούς; Ίσως να έχω κάνει κάτι, αλλά πολύ μικρό, αλίμονο, σε σχέση με το μέγεθος του κακού. Στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ενθάρρυνα μερικούς ανθρώπους να εκφράσουν τις ιδέες τους ή και τους τρόμαξα, αποκαλύπτοντας τι μπορούν να κάνουν τα σύγχρονα όπλα. Δεν είναι πολλά αυτά που έκανα, αλλά, αν όλοι είχαν κάνει άλλα τόσα, αυτή η γη θα γινόταν σύντομα ένας παράδεισος.
Σκεφτείτε για μια στιγμή τι είναι ο πλανήτης μας και τι θα μπορούσε να είναι. Τώρα για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχουν μόχθος και πείνα, συνεχείς κίνδυνοι και περισσότερο μίσος παρά αγάπη.

Ο κόσμος μας θα μπορούσε να είναι ένας ευτυχισμένος κόσμος, αν η συνεργασία εφαρμοζόταν περισσότερο από τον ανταγωνισμό, αν ό,τι ωραίο υπάρχει στη φύση δεν καταστρεφόταν, για να παραχωρήσει τη θέση του σε τρομερές μηχανές που δημιουργήθηκαν μόνο για να σκοτώνουν, αν αυτό που ευνοεί τη χαρά γινόταν περισσότερο σεβαστό από το να μετράμε βουνά από πτώματα. Μην πείτε ότι αυτό είναι αδύνατο. Δεν είναι. Έγκειται μόνο στους ανθρώπους να το προτιμήσουν από το μαρτύριο. Φυλακισμένος μέσα στον καθένα μας υπάρχει ένας καλλιτέχνης. Αφήστε τον ελεύθερο, για να σκορπίσει παντού χαρά.[ …]




[1] λιπόψυχοι  < λείπω + ψυχή  = δειλοί

( Απόσπασμα από επιστολή του Μπέρτραντ Ράσελ
στην εφημερίδα Independent, 1967 ).


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [2] 

Α.          Να γράψετε την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε σε 80 -100 λέξεις.


Β. 1.   « Και οι απλοί πολίτες τι μπορούν να κάνουν στο μεταξύ;  Μπορούν να κινητοποιηθούν, για να καταδείξουν τα αποτελέσματα ενός σύγχρονου πολέμου και τον κίνδυνο του αφανισμού των ανθρώπων».Να σχολιάσετε την άποψη του συγγραφέα σε 80 λέξεις.

2.   Να βρείτε τη συλλογιστική πορεία του κειμένου (παραγωγική – επαγωγική )


      3.    Να δώσετε ένα συνώνυμο για την καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
            σύγχρονα, βεβαιότητα, παρόμοιο, ρήτρες, συμφέρον

 4.   Να βρείτε τα χαρακτηριστικά του επικοινωνιακού είδους της επιστολής που έχει το κείμενο και   να αξιολογήσετε αν θα μπορούσε να είναι δοκίμιο.


Γ.       Να προσχεδιάσετε το κείμενο του λόγου με θέμα την ειρήνη των λαών, που θα εκφωνήσετε ως εκπρόσωπος των σχολείων της περιοχής σας στο παγκόσμιο φεστιβάλ νεολαίας. Στην ομιλία σας να καταγγείλετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο στον τομέα της ειρήνης, στα αίτια που την προκαλούν, στα αποτελέσματα, στις προτάσεις που εσείς, ως νέοι άνθρωποι, έχετε. (600 λέξεις ).





[2] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.