Ελληνισμός

Ο Νέος ελληνισμός στον σύγχρονο πολιτισμό

Η Ελλάδα βέβαια είναι ένας τόπος μικρός, ο λαός μας ολιγάριθμος, η δυναμική της υλικής μας υπόστασης δε μας επιτρέπει να παίζουμε καθοριστικό και πρωτογενετικό ρόλο […]Μέσα στα νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, που δημιουργούνται από τις τεράστιες ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις του σημερινού τεχνικού πολιτισμού, με δυσκολία μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιο θα είναι το αύριο [...]

      Εν τούτοις κατέχει ο νέος Ελληνισμός μια θέση προνομιακή ανάμεσα στους μικρούς λαούς της Ευρώπης. Αν ξέρει και αν μπορεί να την καταχτήσει. Ο ελληνικός λαός έχει συνεισφέρει με την ιστορική του παρουσία πάνω τη γη τέτοια στοιχεία ακατάλυτα από το πέρασμα του καιρού, τέτοια στοιχεία σημαντικά για την εξύψωση της πολιτισμένης ζωής, όπου, καλλιεργώντας τα, ζωντανεύοντάς τα, κρατώντας τα ψηλά μπροστά στη συνείδηση της ανθρωπότητας, να βρίσκει με την εξαιρετικήν αυτή τωρινήν υπηρεσία και μοναδική συμβολή του στον πολιτισμό τη δικαίωση για την ύπαρξη του και να γίνεται άξιος και σημαντικός συνεργάτης και συναγωνιστής για τη διαμόρφωση της νέας ζωής.

   Τι θα χρειαζότανε για να γίνει αυτό; Δουλειά πολλή, συστηματική και σκόπιμη, καθοδηγημένη από το φως των πνευματικών ανθρώπων. Και πρώτα απ' όλα θα' πρεπε φυσικά εμείς οι ίδιοι και σαν άτομα και σαν ολότητα να κατανοήσουμε και να αιστανθούμε βαθιά όχι με στάση ψωροπερήφανων ξεπεσμένων ανθρώπων, παρά με υπευθυνότητα και με αυτοπεποίθηση και αυτοεπίγνωση την εθνική μας αυτήν αποστολή απέναντι στον πολιτισμό.

     Να εννοούμε, να μελετούμε, να κατανοούμε, να ξαναζωντανεύουμε ολοένα πληρέστερα, πολυμερέστερα και ουσιαστικότερα τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και να γονιμοποιούμε μ' αυτές τη ζωή μας και τη ζωή όλων των ανθρώπων πέρα από τα εθνικά σύνορα, να προάγουμε τον παγκόσμιο ανθρωπισμό, να μια πραγματική "αποστολή", που μπορεί να δικαιώσει την ύπαρξη ενός λαού μέσα στην Ευρώπη και την ανθρωπότητα.»

Δ. Γληνός (διασκευή)


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α.Να γράψετε την περίληψη του κειμένου  ( 80 λέξεις)

Β. 1.  «όχι με στάση ψωροπερήφανων ξεπεσμένων ανθρώπων»: να ερμηνεύσετε την παραπάνω φράση σε μια παράγραφο.

Γ. «Κατέχει ο νέος Ελληνισμός μια θέση προνομιακή ανάμεσα στους μικρούς λαούς της Ευρώπης. Αν ξέρει και αν μπορεί να την καταχτήσει»  Σε ένα κείμενο 500 λέξεων να αναπτύξετε τη σκέψη του συγγραφέα λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα.

1. Για τις απαντήσεις στείλτε μήνυμα στο vardaki@otenet. gr
ή στο 6946166126
Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας