Αντίκρουση της ρατσιστικής θεωρίας




Το βιβλίο του Α. Χίτλερ «Ο Αγών μου» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για το πώς ο δημαγωγός χρησιμοποιεί αληθοφανή επιχειρήματα και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, για να πείσει, να φανατίσει και τελικά να παραπλανήσει. Ένα μικρό παράδειγμα. Ο Χἰτλερ[1] υποστηρίζει ότι: Υπάρχουν φύσει ανώτερες και κατώτερες φυλές, ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι, διότι έτσι  το ήθελε ο Θεός.  Η Αρεία φυλή είναι δημιουργός κάθε πολιτισμού, κάθε έκφρασης ομορφιάς και καλλιέργειας και θα ήταν έγκλημα να επιτρέψουμε να χαθούν όλα αυτά στο όνομα μιας δήθεν ηθικής. Τα μεγάλα μελλοντικά προβλήματα θα τα λύσουν μόνο οι Άρειοι, αν έχουν στην διάθεσή τους όλα τα μέσα και όλες τις δυνατότητες του κόσμου.
Πρόκειται για απλοϊκά σοφίσματα που ανατρέπονται με λογικά επιχειρήματα και τεκμήρια όπως τα παρακάτω.
Η ρατσιστική θεωρία δεν ευσταθεί από άποψη επιστημονική, διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν φυλές τέλειες ή ανώτερες σε όλα. Το χειρότερο ράπισμα στην θεωρία της ανωτερότητας της Αρείας φυλής έδωσε ο Αφροαμερικανός αθλητής στίβου των ΗΠΑ Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936, όταν μπροστά στο οργισμένο βλέμμα του Χίτλερ κατακτούσε το ένα χρυσό μετάλλιο μετά το άλλο.  Εξ άλλου σε όλους τους χώρους της επιστήμης και της τέχνης έχουν διακριθεί άνθρωποι από κάθε φυλή. Αν ισχυρισθεί κάποιος ότι αριθμητικά είναι πολύ περισσότεροι οι λευκοί που έχουν διαπρέψει, μπορούμε να αντιτάξουμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί επί αιώνες ήταν οι μόνοι που είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να διακριθούν. Και δεν ευσταθεί η θεωρία ότι ο πολιτισμός γεννήθηκε από την Αρεία φυλή, διότι τότε πώς θα εξηγούσαμε τον πολιτισμό της Άπω Ανατολής και των Ίνκας;
  Η ρατσιστική θεωρία δεν ευσταθεί από άποψη ηθικής και δικαιοσύνης, διότι στηρίζεται στο νόμο του ισχυρού που θεωρεί αποδεκτό το να μπορεί μια φυλή εξ ονόματος μιας δήθεν ανωτερότητας να αρπάξει και να χρησιμοποιήσει ό,τι ανήκει σε άλλες, τάχα για να το αξιοποιήσει καλύτερα.
   Η ρατσιστική θεωρία είναι αντιχριστιανική, παρ'όλο που επικαλείται τον Θεό ως Δημιουργό «ανωτέρων και κατωτέρων» φυλών, διότι αγνοεί ότι ο θεός δημιούργησε  την διαφορετικότητα, δίδαξε την ισότητα  ανέδειξε τους ταπεινούς και έζησε ανάμεσά τους.
 Η ρατσιστική θεωρία, παρόλο που προπαγανδίζει την κοινωνική γαλήνη, στην πραγματικότητα την υπονομεύει, διότι γεννάει την εκμετάλλευση, την αδικία, τη βία, τη σύγκρουση,  τον εθνικισμό, τον πόλεμο.
          Απορρίπτεται λοιπόν ο ρατσισμός, μαζί με τον σκοταδισμό και την τυφλή βία που φέρνει,  στο όνομα των αξιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας.



[1] Α. Χίτλερ «Ο Αγών μου» τ. Β΄ εκδ. Δαρέμα, σελ. 14-15