Θανάσιμη παγίδα και πλάνη



Θανάσιμη παγίδα και πλάνη

Σικάγο, 1978: Σε μια φτωχική συνοικία μαύρων ανακαλύπτονται τα πτώματα δυο λευκών νέων. Το σοκ στην κοινή γνώμη είναι πολύ μεγάλο και η αστυνομία βιάζεται να βρει τους ενόχους και συλλαμβάνει τέσσερις νεαρούς μαύρους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε βάρος τους, ενώ και οι τέσσερις έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν και την Πόλα Γκρέι, μια μαύρη δεκαεξάχρονη φίλη των τεσσάρων. Την απομονώνουν και την πιέζουν να ομολογήσει ότι ήταν παρούσα στο έγκλημα. Εντελώς απροσδόκητα μια μέρα αργότερα μια πληροφοριοδότης δίνει στην αστυνομία τα ονόματα των πραγματικών ενόχων. Αλλά εισαγγελείς και αστυνομία, για να μη φανεί η σκευωρία που έστησαν με την κατάθεση της Γκρέι, συγκαλύπτουν την αλήθεια.

     Στη δίκη, οι δυο κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια και οι δύο σε θάνατο. Το 1996 κι ενώ οι εκτελέσεις πλησιάζουν, ανατίθεται σε τρεις φοιτήτριες ως πανεπιστημιακή εργασία να μελετήσουν την υπόθεση. Μέσα σε έξι μήνες οι φοιτήτριες θα βρουν τους πραγματικούς δολοφόνους. Μετά από 18 χρόνια οι τέσσερις απελευθερώνονται. Η αποκάλυψη της αλήθειας οδήγησε στο πάγωμα των εκτελέσεων στην πολιτεία του Ιλλινόι.

ΝΕΤ, Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, 30/8/2001, www.rwf.gr
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

  1. «Η αποκάλυψη της αλήθειας οδήγησε στο πάγωμα των εκτελέσεων στην πολιτεία του Ιλλινόι» Να αναλύσετε σε μια παράγραφο τους λόγους που πιστεύετε ότι οδήγησαν τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλλινόι στην απόφασή του.

  1. Να χαρακτηρίσετε το ύφος του κειμένου.

 3. Να γράψετε ένα άρθρο με απαντητική δομή, όπου θα αντικρούετε δύο βασικά επιχειρήματα αυτών που τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής και στη συνέχεια να γράψετε και άλλα επιχειρήματα που ενισχύουν την άποψή σας κατά της θανατικής ποινής (500 – 600 λέξεις)




[1] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr 
    ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
    Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας