ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητικός Φρανκενστάιν «πουλάει»

1.  Το ντόπινγκ καταργεί τον αθλητισμό. Και να γιατί: Ο αθλητικός αγώνας γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον, να κερδίζει ο καλύτερος. Δεύτερον, να γίνονται καλύτεροι όλοι οι συμμετέχοντες, καλύτεροι σε σώμα, νου, ψυχή και χαρακτήρα. Αυτή είναι η ολυμπιακή φιλοσοφία, η παιδαγωγική διαστάση του αθλητισμού, όπου η βελτίωση ακολουθεί τον αθλητή και έξω από την κονίστρα, σ' όλη του τη ζωή. Όμως, με το ντόπινγκ δεν κερδίζει ο καλύτερος αλλά ο καλύτερα « φτιαγμένος ». Έτσι, ο πρώτος αθλητικός σκοπός καταργείται. Όσον αφορά τον δεύτερο σκοπό, τη βελτίωση των συμμετεχόντων, η βελτίωση που καταγράφεται είναι πλασματική. Δεν αφορά τον άνθρωπο αλλά το φάρμακο, διαρκεί όσο και η επίδραση του και όταν αυτή παρέλθει, ο άνθρωπος είναι χειρότερος απ' ό,τι πριν από τη « θεραπεία». Χαρακτήρας και ψυχική υγεία έχουν ακρωτηριασθεί. Ο άνθρωπος έμαθε να παρανομεί, να κοροϊδεύει τον κόσμο, να κρύβεται. Έμαθε στη δύσκολη στιγμή, σήμερα στο αγώνισμα, αύριο στη ζωή, αντί να σκύβει μέσα του, να κινητοποιεί τις δικές του δυνάμεις και να αντεπεξέρχεται, να ψάχνει κάθε φορά για « χάπι », για έξωθεν βοήθεια.

  2.   Τι κάνουν οι υπερκείμενες Αρχές; Αυτές έχουν υποβαθμισθεί σε φορείς προετοιμασίας αθλητών που κρίνονται από τα τεχνικά αποτελέσματα των αγώνων. Συνεπώς, συμμετέχουν στην κοροϊδία. Στα λόγια, θερμοί κήρυκες της Ολυμπιακής Ιδέας, ορκισμένοι εχθροί του ντόπινγκ. Στα έργα, στην καλύτερη περίπτωση, αδρανούν. Συχνά συγκαλύπτουν ή και συνεργούν. Το μόνο που κάνει σήμερα το αντιντόπινγκ κοντρόλ είναι το «ξέπλυμα» του ντόπινγκ όπως είπε ένας εκλεκτός δημοσιογράφος μας. Ο ισχύων κανονισμός δεν έχει « πνεύμα ». Μόνο « γράμμα » έχει, κι αυτό λειψό.Απαγορεύει ορισμένες, μόνο, από τις μεθόδους ντόπινγκ. Έτσι, νομιμοποιεί τις υπόλοιπες, καίτοι αυτοί που τις χρησιμοποιούν ξέρουν πολύ καλά γιατί το κάνουν. Ο κανονισμός, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δίνει στον κρίνοντα τη δυνατότητα να κρίνει με βάση τον κοινό νου, με κριτήρια φίλαθλα, με κριτήρια γενικότερα, όχι απλώς βιοχημικά.

  3.   Αυτονόητο πως η βαρύτητα της ποινής πρέπει να είναι ανάλογη της βαρύτητας του παραπτώματος. Σήμερα όμως οι ποινές του ντόπινγκ προοδευτικά μειώνονται. Άρχισαν από ισόβιο αποκλεισμό, μειώθηκαν σε κάποιους μήνες. Σε λίγο θα είναι επίπληξη ή τράβηγμα του αυτιού. Όταν ξαναπιαστεί θα τιμωρηθεί αυστηρότερα. ( Όταν... ). Τόσο σοβαρό θεωρούν οι αρμόδιοι το ντόπινγκ και τόσο σοβαρά προτίθενται να το θεραπεύσουν. Πώς, όμως, να 'ταν αλλιώς, αφού οι αρμόδιοι από πατριάρχες του αθλητισμού κατάντησαν διαχειριστές τσίρκου; Τσίρκου που ύψιστη προτεραιότητα έχει την τηλεθεαματικότητα της παράστασης; Ποιος λογαριάζει τότε την αθλητική ιδέα και τους αθλητές; Όμως, αν το ντόπινγκ, ο δόλος γενικότερα, είναι η εσχάτη ιδέα, πρέπει να επισύρει και την εσχάτη των ποινών. Και η εσχάτη των αθλητικών ποινών είναι η ισόβια απομάκρυνση από την αθλητική οικογένεια κάθε αυτουργού, φυσικού και ηθικού.

  4.  Τελευταίο αλλά και πιο ουσιώδες. Αν δεν αντιμετωπισθεί το αίτιο, το κίνητρο του ντόπινγκ, όλα τα άλλα είναι ματαιοπονία. Γιατί ντοπάρονται οι αθλητές; Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυκλοφορούν εδώ και εξήντα χρόνια. Οι αναβολικές και διεγερτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από τότε. Γιατί τότε δεν τα έπαιρνε κανείς, και σήμερα σχεδόν όλοι; Γιατί οι μισοί τουλάχιστον Αμερικανοί πρωταθλητές θα διακινδύνευαν, όπως είπαν, την υγεία, ακόμα και τη ζωή τους για ένα ολυμπιακό μετάλλιο; Γιατί Έλληνες μαθητές ντοπάρονται όχι για ολυμπιακό μετάλλιο αλλά για νίκη σε σχολικούς αγώνες; Γιατί έφθασαν γονείς να ντοπάρουν τα παιδιά τους; Ηθική ικανοποίηση; Πόσοι άραγε τη αισθάνονται, κλέβοντας τον συναθλητή τους; Κοινωνική καταξίωση; Σήμερα που κάθε επίδοση συνοδεύεται από εν μεγάλο ερωτηματικό; Που όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως το αθλητικό θέαμα κατάντησε τσίρκο;

  5.   Κύριο αίτιο του ντόπινγκ, του αθλητικού δόλου γενικότερα, είναι το χρήμα, κάθε λογής υλικό όφελος. Χρηματικά έπαθλα, μεταγραφές, πριμ, οδοιπορικά, αργομισθίες, διαφημιστικά συμβόλαια, εικονική στρατιωτική θητεία, άνευ εξετάσεων εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι τωρινή. Είναι τόσο παλιά όσο και η λύση το προβλήματος.

6.  Η λύση δόθηκε εδώ στην Ελλάδα πριν από είκοσι επτά αιώνες με τον Ολυμπισμό: απαλλαγή από τον δόλο προϋποθέτει απαλλαγή από το κίνητρο. Το έπαθλο, λοιπόν, δεν έχει αξία χρηματική  αλλά συμβολική. Ένα  στεφάνι από  κότινο, από κλαδί  αγριελιάς. Τα Ολύμπια ήταν ο πρώτος «στεφανίτης», ο πρώτος «ερασιτεχνικός» αγώνας στη παγκόσμια ιστορία. Διαχρονική αλήθεια ο Ολυμπισμός και εξαιρετικά επίκαιρη. Και σήμερα, όπως και τότε, όσο υπάρχει υλικό κίνητρο, όσο η νίκη εξαργυρώνεται, όλοι οι κανονισμοί, οι όρκοι, η αστυνόμευση και οι ποινές δεν αρκούν για να ξεριζώσουν τον αθλητικό δόλο. Η απάντηση στο ντόπινγκ δεν είναι το αντιντόπινγκ κοντρόλ.

  7. Αυτή η απλή αλήθεια αποσιωπάται πλέον επιμελώς. Τσιμουδιά δεν βγαίνει για την πραγματική αιτία και λύση του προβλήματος. Οι σύγχρονοι ιθύνοντες διέγραψαν επίσημα από το ολυμπιακό λεξιλόγιο τις λέξεις «ερασιτέχνης» και «ερασιτεχνισμός». Είναι βλασφημία η χρησιμοποίηση τους στα σύγχρονα ολυμπιακά φόρα. Η IAAF για να μην αλλάξει τον τίτλο της, που είναι Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, όρισε τον ερασιτέχνη ως εξής: «Ερασιτέχνης είναι εκείνος που συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας». Έτσι προχώρησε στην καθιέρωση αγώνων Γκραν Πρι, όπου για έπαθλο 1.000.000 δολαρίων οι αθλητές τρέχουν μαγνητισμένοι πίσω από ένα «λαγό», μετατρέποντας έτσι τους αγώνες σε κυνοδρομίες, τους υπέροχους δρόμους αντοχής σε θλιβερά τεστ κοπώσεως.

  8.   Όσο στα μέτρα που κάθε φορά ανακοινώνονται κατά του ντόπινγκ δεν γίνεται αναφορά στον ερασιτεχνισμό, να ξέρουμε πως κάποιος μας κοροϊδεύει. Όταν υπάρξει σοβαρή πρόθεση επιστροφής στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τότε αρχίζουμε να ελπίζουμε πως θ’ απαλλαγούμε και από τo ντόπινγκ, πως οι αγώνες θα ξαναέχουν αξιοπιστία, και θα κερδίζει ο καλύτερος, πως με την άθληση οι άνθρωποι θα γίνονται καλύτεροι, πως οι αγώνες θα είναι Ολυμπιακοί ουσία, και όχι κατ' όνομα. Δύσκολο εγχείρημα αλλά σπουδαίο. Ποιος θα σημάνει προσκλητήριο;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:

Α. 1.     Να συντάξετε περίληψη του κείμενου 150 λέξεων.                                


Β. 2. Να βρείτε τέσσερα τεκμήρια  που χρησιμοποιεί ο συντάκτης του άρθρου, να τα χαρακτηρίσετε και να τα αξιολογήσετε.

     3Nα βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης και τη συλλογιστική πορεία της 1ης §.

     4.  Με αποδεικτέα θέση: “ Το ντόπινγκ καταργεί τον αθλητισμό”, να γράψετε σχηματικά με δικά σας λόγια  το συλλογισμό της 1ης §.
         Πρώτη προκειμένη: ...............................................................................................
         Δεύτερη προκειμένη: .............................................................................................
         Συμπέρασμα:  .......................................................................................................


       5. Να γράψετε από ένα συνώνυμο των όρων: Καταξίωση, Εξαργυρώνεται  


   
   6.  Να δικαιολογήσετε την επιλογή της ενεργητικής ή της παθητικής σύνταξης στις ακόλουθες
             περιπτώσεις:
         « Όσο στα μέτρα που κάθε φορά ανακοινώνονται κατά του ντόπινγκ δεν γίνεται αναφορά στον ερασιτεχνισμό, να ξέρουμε πως κάποιος μας κοροϊδεύει ».
         « Έτσι προχώρησε ( η ΙΑΑF ) στην καθιέρωση αγώνων Γκραν Πρι ... ».

  Γ. Σε άρθρο που θα δημοσιεύσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου σας να εξετάσετε αρνητικά φαινόμενα σε σχέση με τον αθλητισμό στα σχολεία και στη συνέχεια να αναφέρετε τους στόχους που πρέπει να θέτει μια επιμελημένη αθλητική αγωγή και να υποδεικνύετε τους φορείς που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πραγματοποίησή τους.




[1] Για τις λύσεις  επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.