Λαϊκισμός


Λαϊκισμός

 Λαϊκότητα είναι ο όρος που περιλαμβάνει τις ιδέες, τις αξίες, τις εικόνες, τα σύμβολα, τα πιστεύω και τις συνήθειες του απλού, ανεπιτήδευτου ανθρώπου, είναι ο όρος που συμπεριλαμβάνει συμπυκνωμένη την λαϊκή σοφία. Γνήσιος εκφραστής του λαού είναι αυτός που πλησιάζει το λαό για να ακούσει με ειλικρίνεια και σεβασμό τους πόθους και τα προβλήματά του με σκοπό να τα προβάλει και να τα επιλύσει.


Όταν όμως κάποιος επιτήδειος πλησιάσει το λαό και τον προσεταιριστεί για να αντλήσει ο ίδιος εξουσία και δύναμη χρησιμοποιώντας τη δύναμη του πλήθους για όπλο του, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα λαϊκισμού. Πρόκειται για αντιδημοκρατική και φασιστική μέθοδο, κι ας έχει την επίφαση της λαϊκότητας και της δημοκρατικότητας.

Ο λαϊκιστής δε προσπαθεί να ανυψώσει τον λαό, δείχνοντας το δρόμο προς την προσπάθεια και την άνοδο, αλλά προσπαθεί να εισάγει μια ισοπεδωτική νοοτροπία προς τα κάτω. Δε μαθαίνει το λαό να έχει κριτήριο της ανθρώπινης ποιότητας το ήθος, τη συνέπεια, την αξία, την προσφορά, αντίθετα του δίνει το πρότυπο της εύκολης επιτυχίας, της ανηθικότητας, της υποκρισίας, της διαφθοράς και της απάτης. Δε δίνει οράματα στον λαό αλλά του καλλιεργεί την ανάγκη για σωτήρες.

Ο λαϊκισμός απειλεί τη δημοκρατία με διαφθορά και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις γιατί αφήνει αχαλίνωτα τα πάθη. Την αρχαία Αθήνα την κατέστρεψαν οι λαϊκιστές δημαγωγοί. Στην αρχαία Ρώμη οι αυτοκράτορες για να αρέσουν στον λαό πρόσφεραν " άρτον και θεάματα ", έκαναν τα πλήθη να παραληρούν και να φανατίζονται και μοιραία οδηγούσαν την αυτοκρατορία στην πολιτική και κοινω- νική διαφθορά και στην παρακμή. Ο Χίτλερ χρησιμοποίησε το λαϊκισμό για να παρασύρει τις μάζες των απογοητευμένων, των αδικημένων, των αηδιασμένων και αγανακτισμένων, όσων ήταν τέλος πάντων έτοιμοι να παρασυρθούν και αιματοκύλησε την ανθρωπότητα.

   Ο λαϊκισμός ευδοκιμεί όταν το έδαφος είναι γόνιμο, όταν δηλαδή επικρατεί η άνγοια, η ημιμάθεια, η κακή ενημέρωση, η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας. Ευθύνη έχουν και οι πνευματικοί άνθρωποι γιατί έχουν γίνει νάρκισσοι της τηλεόρασης και δεν βρίσκονται κοντά στον λαό για να τον μάθουν να μην αφήνεται στα συνθήματα και στις κούφιες υποσχέσεις, αλλά να ζητά το σοβαρό επιχείρημα και τη σοβαρή πρόταση με τις εναλλακτικές λύσεις, για να διδάξουν ή να ξαναθυμίσουν στους πολίτες  τι σημαίνει δημοσιογραφική δεοντολογία, αθλητικό ιδεώδες, αυθεντική τέχνη, ουσιαστική παιδεία, θρησκευτική πίστη, κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη, για να κάνουν τον απλό άνθρωπο να καταλάβει και να σιχαθεί το ψεύτικο, το υποκριτικό, το κάλπικο που κατασκευάζει ο λαϊκισμός.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1]:


Α. Να γράψετε περίληψη του κειμένου 90 – 100 λέξεις

Β. 1. Να αναγνωρίσετε τους τρόπους ανάπτυξης στην πρώτη και δεύτερη παράγραφο του κειμένου.

     2. Να σχηματίσετε πέντε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη λαός.

     3. Να ερμηνεύσετε τη χρήση των αντιθέσεων στην τρίτη παράγραφο του κειμένου.

     4. Στην τέταρτη παράγραφο ο συγγραφέας επεξηγεί με τεκμήρια τη φράση: «Ο λαϊκισμός απειλεί τη δημοκρατία με διαφθορά και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις γιατί αφήνει αχαλίνωτα τα πάθη» με τεκμήρια». Να γράψετε μια παράγραφο (100 λέξεις) με την ίδια θεματική πρόταση αλλά να την αναπτύξετε με αιτιολόγηση.

Γ. Με αφορμή τη φράση του κειμένου «Σήμερα η κοινωνία κατακλύζεται από λαϊκισμό στην πολιτική, στην δημοσιογραφία, στον αθλητισμό, στην τέχνη, στην παιδεία», να γράψετε ένα μικρό δοκίμιο (500 – 600 λέξεις) για να παρουσιάσετε το φαινόμενο του λαϊκισμού ως γενικευμένο φαινόμενο και τις συνέπειές του στην κοινωνία.


[1] Για τις απαντήσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας