Κριτική και Κριτική Σκέψη



ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΡΙΤΙΚΗ

Η κριτική είναι πρωταρχική και σύνθετη διανοητική λειτουργία του ανθρώπου. Κριτική σημαίνει προσεκτική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση γνώσεων, ιδεών, αξιών, θεσμών, προσώπων, καλλιτεχνικών και επιστημονικών έργων, μιας απόφασης ή μιας ενέργειας και οτιδήποτε άλλου. Η κριτική του καθενός μας στηρίζεται στις παγιωμένες αντιλήψεις μας, στα κριτήρια που έχουμε ως μέτρο σύγκρισης και στις γνώσεις μας.
Η κριτική είναι δύναμη χάρη στην οποία εξελίσσεται κάθε τομέας της ανθρώπινης δραστηριότητας, διευρύνονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες, ανανεώνεται και προωθείται αδιάκοπα ο πολιτισμός.
Η κριτική προϋποθέτει ένα ευνοϊκό κλίμα για την απρόσκοπτη διάδοση των ιδεών, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Και τέτοιο είναι, δίχως άλλο, το κλίμα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γι' αυτό η κριτική συνάδει με τη δημοκρατία. Τρέφεται από τη δημοκρατία, αλλά και την τρέφει. Τη στηρίζει και τη διευρύνει. Για να υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία, είναι ανάγκη να υπάρχει πολυφωνία, διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος της εξουσίας. Πρέπει όχι μόνο τα αρμόδια πολιτειακά όργανα άλλα και κάθε οργανισμός και κάθε πολίτης να είναι σε θέση να ελέγχει και να προτείνει. Αυτή η διαδικασία κριτικής τοποθέτησης και έκφρασης για τα γεγονότα της δημόσιας ζωής αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της κριτικής ως αυτοκριτικής και αυτοελέγχου, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να προσδιορίσουμε τη θέση μας στο περιβάλλον όπου ζούμε, και πώς έχουμε διαμορφώσει τις σχέσεις μας με αυτό. Η αυτοσυνείδηση αυτή μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε και, αν πρέπει, να αναπροσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας και να διαμορφώνουμε τη ζωή μας με τρόπο που να μη διαταράσσονται οι σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και να μη προδίδονται οι αξίες μας, με τρόπο που να μας δημιουργείται η βεβαιότητα ότι κάνουμε το σωστό όσο καλύτερα μπορούμε.
Η διαμόρφωση ανθρώπων με αδέσμευτη σκέψη και ισχυρή κρίση είναι ευθύνη της εκπαίδευσης.
(Διασκευή)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1] :
   1. «Γι' αυτό η κριτική συνάδει με τη δημοκρατία. Τρέφεται από τη δημοκρατία, αλλά και την τρέφει. Τη στηρίζει και τη διευρύνει» Σε μια παράγραφο να αναπτύξετε την παραπάνω σκέψη του συγγραφέα.
    2. «Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της κριτικής ως αυτοκριτικής και αυτοελέγχου, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να προσδιορίσουμε τη θέση μας στο περιβάλλον όπου ζούμε, και πώς έχουμε διαμορφώσει τις σχέσεις μας με αυτό» Σε μια παράγραφο να αναπτύξετε την παραπάνω σκέψη του συγγραφέα και να την επιβεβαιώσετε με αναφορές στην καθημερινότητα.

   3. Για κάθε υπογραμμισμένη λέξη να γράψετε μια συνώνυμη:
      πρωταρχική, διευρύνονται, απρόσκοπτη, συμβολή, αδέσμευτη.

     4. Σ' ένα αποδεικτικό δοκίμιο (500 λέξεων) να αναφέρετε τους λόγους, τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η σχολική διδακτική πράξη και πρακτική πρέπει να προάγει την ελεύθερη σκέψη και να καλλιεργεί την κριτική ικανότητα.



[1]    Για τις λύσεις  επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.