Ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού

Καί  παιδιά ουδενός θεού

Στον 21ο αιώνα συνεχίζουν να υπάρχουν όχι µόνο εκατοµµύρια παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά και χιλιάδες παιδιά κανενός Θεού. Παιδιά-σκλάβοι, που πουλιούνται από τις οικογένειές τους για λίγα δολάρια στους δουλέµπορους, οι οποίοι τα µεταπωλούν στα σκλαβοπάζαρα της ∆υτικής Αφρικής προς χιλιάδες δολάρια το ένα!
Κατάντησε η ανθρώπινη ζωή να είναι φτηνότερη από εκείνη του ζώου. Στο κάτω της γραφής ένα πανάκριβο σκυλί ράτσας, όταν πουληθεί, εξασφαλίζει περιποίηση και τροφή άρχοντα. ΄Ενα σκλαβάκι θα ζήσει, αν τελικά ζήσει, σκυλίσια ζωή δουλεύοντας στις φυτείες ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως υπηρέτης σε σπίτια.
Μήπως η λεγόµενη πολιτισµένη ανθρωπότητα µε τους διεθνείς οργανισµούς της δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σκλαβοπάζαρα παιδιών; Στην εποχή της παγκοσµιοποίησης, όπου όλος ο πλανήτης είναι ένα σπίτι και µάλιστα υπό άγρυπνη δορυφορική παρακολούθηση, είναι υποκρισία και ντροπή να µένουν αδιάφοροι οι εµφανιζόµενοι ως σερίφηδες της παγκόσµιας τάξης.
Είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη ύπαρξη είναι εµπόρευµα. Είναι γνωστή η µισθωτή δουλεία και η σκληρότητά της στις αναπτυγµένες και υπό ανάπτυξη οικονοµίες της λεγόµενης ελεύθερης αγοράς. Αφελώς πιστεύαµε ότι είχε καταργηθεί η άµισθη δουλεία ή ότι είχε περιοριστεί στο ελάχιστο στις µέρες µας.
Και όμως την εκτεταμένη ύπαρξη του δουλεμπορίου παιδιών έρχεται να επιβεβαιώσει η είδηση, ότι ένα υπό νιγηριανή σημαία πλοίο με περίπου 250 σκλαβάκια περιπλανάται στις θάλασσες της ∆υτικής Αφρικής ψάχνοντας να αγκυροβολήσει σ' ένα ασφαλές σκλαβοπάζαρο, για να ξεπουλήσει ο καπετάνιος την ανθρώπινη πραμάτεια του.
Κατήγγειλε η UNICEF ότι το δουλεμπορικό απέπλευσε πριν από λίγες μέρες από την Γκαμπόν και η κυβέρνηση του Μπανίν με έκκλησή της προς τον ΟΗΕ και τη ∆ύση ζητάει βοήθεια για να το εντοπίσει. ∆ύο εβδομάδες περιπλανάται το δουλεμπορικό στις θάλασσες, τα παιδιά-σκλάβοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και δίψα και η βοήθεια δεν έρχεται.
Εάν το πλοίο-φάντασμα μετέφερε "τρομοκράτες" θα έσπευδαν επί τόπου αεροπλα-νοφόρα, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι θα το είχαν εντοπίσει και ο "εχθρός" θα είχε εξουδετερωθεί μέσα σε λίγες ώρες.
∆εν κινδυνεύουν, όμως, τα συμφέροντα των ισχυρών, αλλά η ζωή 250 παιδιών της Αφρικής. Ευτελής η αξία τους, αλλά η παγκόσμια ντροπή και η αναλγησία τεράστια, γι' αυτό και δεν ξεπλένεται με τίποτε.
(Από τον Ημερήσιο Τύπο).
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [1] :

Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε σε 90 - 100 λέξεις.

Β.1. Να αποδώσετε σε μια παράγραφο το νόημα της περιόδου: «Στον 21ο αιώνα συνεχίζουν να υπάρχουν όχι µόνο εκατοµµύρια παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά και χιλιάδες παιδιά κανενός Θεού».

Β.2. α.  Να εντοπίσετε στο κείµενο και να αντιγράψετε ένα γεγονός και ένα σχόλιο       
        β.   Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας, του ενός ως γεγονότος και του άλλου ως σχολίου.


Β.3. Να εντοπίσετε στο κείμενο πέντε λέξεις που χρησιμοποιούνται με μεταφορική σημασία και να τις αποδώσετε κυριολεκτικά

Β.4.  α. Να    µετατρέψετε    τη    σύνταξη    της   παρακάτω περιόδου από ενεργητική σε παθητική: "Εάν το πλοίο-φάντασµα µετέφερε τροµοκράτες, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι θα το είχαν εντοπίσει µέσα σε λίγες ώρες."
        
        β.  Πότε χρησιμοποιείται η ενεργητική και πότε η παθητική σύνταξη;

Β. 5.  Να εντοπίσετε τρεις αντιθέσεις στο κείµενο που σας δόθηκε και να γράψετε τα αντιτιθέµενα µέρη και τη λειτουργία της αντίθεσης.

Γ. Ο αρθρογράφος του κειµένου που σας δόθηκε, µε αφορµή ένα περιστατικό δουλεµπορίας παιδιών, περιγράφει µια νοσηρή πτυχή της λεγόµενης "πολιτισµένης ανθρωπότητας". Με βάση την πραγµατικότητα αυτή, να επισηµάνετε και να αναπτύξετε τους λόγους για τους οποίους ο σηµερινός άνθρωπος παραµένει αδρανής και αδιάφορος µπροστά σ' αυτό το φαινόµενο και να προτείνετε τρόπους αντιµετώπισής του. Οι απόψεις σας πρόκειται να δηµοσιευθούν ως άρθρο στην εφηµερίδα του σχολείου σας.



[1]   Για τις λύσεις  επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.