Περιβάλλον, Διασκέψεις χωρίς λύσεις



Γιοχάνεσμπουργκ 2002 : Συμφωνίες για τo Περιβάλλον


            Πριν από μια ακριβώς εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για τη Γη, που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η συνοδός κορυφής ή, όπως ονομαζόταν επίσημα, "Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη". Η Αειφόρος Ανάπτυξη είναι τρόπος διαχείρισης των φυσικών οικοσυστημάτων και των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, σύμφωνα με το οποίο κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, κατά κύριο λόγο η οικονομική,  πρέπει να μην προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, υπονομεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών, αλλά να επιτυγχάνει περιβαλλοντική ποιότητα και ισορροπία.
   Η σύσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πιο σημαντική, η πιο μεγάλη και η πιο πολυδάπανη συνοδός που έχει γίνει έως τώρα. Στις εργασίες παραβρέθηκαν 150 αρχηγοί κρατών, 40.000 - 60.000 αντιπρόσωποι κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και περίπου 5.000 δημοσιογράφοι.
Ύστερα από έντονες διαφωνίες και αρκετές αντιπαραθέσεις, οι σύνεδροι από 190 χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία, ψηφίζοντας να υιοθετηθεί ένα κοινό, παγκόσμιο σχέδιο δράσης, που επικυρώθηκε επίσημα από το σώμα της συνόδου, υπό τη μορφή πολιτικής διακήρυξης.
Το σχέδιο αποβλέπει στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επικρίθηκε για το ότι χαρακτηρίζεται από έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε να είναι πολύ δύσκολη η υλοποίηση των στόχων του.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε επιτυχή την παγκόσμια διάσκεψη, αν και παραδέχτηκε ότι δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει όλους τους αρχικούς στόχους της. Την αισιοδοξία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ όμως, δε φαίνεται να συμμερίζονται οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνοδό, όπως η Greenpeace, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ( WWF ) κ.ά.
Οι εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης στράφηκαν κυρίως γύρω από θέματα που αφορούν την πρόσβαση σε καθαρό νερό, την ενέργεια, το κλίμα, τη φτώχεια, την υγεία, τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα. Ανάμεσα στις σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν εκείνες που αφορούν το νερό και την υγιεινή, τη βιοποικιλότητα, το εμπόριο και τη γεωργία.
Συγκεκριμένα, ως προς το νερό και την υγιεινή, αποφασίστηκε, έως το έτος 2015, να αυξηθεί στο διπλάσιο ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε στοιχειώδη μέσα υγιεινής. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αυτά μέσα ανέρχεται στα 2 δισ., δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Γης. Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν εγκαίρως σχετικά προγράμματα δράσης.
Όπως υπογραμμίστηκε στη σύνοδο, η πρόσβαση στα στοιχειώδη μέσα υγιεινής θα σήμαινε σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων από χολέρα και άλλες ασθένειες. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών της παγκόσμιας συνόδου, 50.000 παιδιά πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη των αναγκαίων μέσων υγιεινής.
Στο πρόβλημα της βιοποικιλότητας, η συνοδός αποφάσισε να μειώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, την εξαφάνιση σπάνιων ειδών φυτών και ζώων έως το 2010, χωρίς όμως να υπάρξει καταγραφή του τρόπου δράσης προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν προσπάθειες αναβίωσης των αλιευτικών περιοχών και να ιδρυθεί ένα δίκτυο προστασίας των θαλασσών έως το 2012. Επιπλέον, αποφασίστηκε να γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση των κανονισμών που σχετίζονται με την προστασία των δασών και την παράνομη υλοτομία[1]. Επίσης, στη σύνοδο αποφασίστηκε το άνοιγμα των αγορών των οικονομικά ισχυρότερων κρατών στα αγροτικά προϊόντα από τις πιο φτωχές χώρες.
Οι σύνεδροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι θέματα αλληλένδετα, με τη σκέψη ότι είναι ανεδαφικό σε μια περιοχή όπου το βασικό πρόβλημα είναι η εξασφάλιση τροφίμων, πόσιμου νερού και στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης , να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι αποφάσισαν να γίνουν προσπάθειες ώστε να μειωθεί, τουλάχιστον στο ήμισυ, ο αριθμός των 1,2 δισ. ατόμων που σήμερα ζουν με εισόδημα κάτω από ένα δολάριο την ημέρα.

Από τον ημερήσιο τύπο ( διασκευή )
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [2] :

Α.      Να γράψετε περίληψη του κειμένου (100 λέξεις )

Β. 1. α) Με ποιες αποφάσεις οι σύνεδροι της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ αναγνώρισαν ότι " η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι θέματα αλληλένδετα ";
          Να δώσετε την απάντησή σας σε μια παράγραφο 40 περίπου λέξεων.

          β) Πιστεύετε ότι το παραπάνω άρθρο είναι 1. ερμηνευτικό 2. ειδησεογραφικό.
               Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Β. 2. " Όπως υπογραμμίστηκε. . . σχετίζονται με την έλλειψη των αναγκαίων μέσων υγιεινής. "
Ποιοι τρόποι πειθούς χρησιμοποιούνται στο απόσπασμα; Να γράψετε από ένα παράδειγμα.

Β. 3.  Να γράψετε αντώνυμα για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου:
           πολυδάπανη, διαφωνίες, επικυρώθηκε, εξαφάνιση, αλληλένδετα
        

Β. 4.   Να εντοπίσετε δύο από τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο κείμενο.
           Γιατί ο αρθρογράφος χρησιμοποεί αντιθέσεις ;

Γ.     Να συντάξετε μια επιστολή η οποία θα απευθύνεται στον ΟΗΕ για την επόμενη διεθνή σύσκεψη, και στην οποία θα διατυπώνετε τις απόψεις σας εκ μέρους του Λυκείου σας  για την καταστροφή και την ανάγκη προστασίας των θαλασσών και των δασών (500 -600 λέξεις)



[1]  υλοτομία: κοπή των δέντρων
[2]    Για τις λύσεις  επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.