Αλλοτρίωση



Tragicomedia

            Το μέρος - νησί για την ακρίβεια - το είχε ήδη επιλέξει. Σ' αυτό συνέκλιναν άλλωστε όλα τα αφιερώματα των περιοδικών που ανελλιπώς διάβαζε. Διάλεξε το ξενοδοχείο του από ένα έντυπο που έφτασε με το ταχυδρομείο, μαζί με το λογαρια-σμό της πιστωτικής του κάρτας. Στο αγαπημένο του ανδρικό περιοδικό είχε ήδη σταμπάρει μια βολική και λουσάτη συνάμα βαλίτσα - θα την αγόραζε αύριο το δίχως άλλο - μαζί με κάποια άλλα απαραίτητα αξεσουάρ που περιλαμβάνονταν στο ίδιο αφιέρωμα.
      Οργανωμένος και μεθοδικός πάντα - πολλοί του το καταλόγιζαν ως κουσούρι - είχε ήδη κόψει από το γαστρονομικό περιοδικό στο οποίο ήταν συνδρομητής, τη σελίδα «Πού θα φάτε» για το συγκεκριμένο νησί, ενώ στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο είδε ωραίες εικόνες από ένα κλαμπ όπου γινόταν πολύ χάζι  και αποστήθισε τ’ όνομά του.
Από το ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας του αντέγραψε μια λίστα βιβλίων που επέλεξαν ορισμένοι επώνυμοι και που ήταν, ως φαίνεται, κατάλληλα για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Το αντιηλιακό του - αυτό το νέο που διαφημίζουν τόσο έξυπνα - το είχε ήδη αγοράσει, αλλά, την εσπέραν εκείνην[1], περίμενε με ανυπομονησία μπροστά στην τηλεόραση το ειδικό δελτίο ηλιοθεραπείας, για να ξέρει με ακρίβεια ( και με βάση το χρώμα και τον τύπο του δέρματός του ) πόση ώρα του επιτρεπόταν να εκτίθεται στον ήλιο.
       Χαμογέλασε πανευτυχής. «Α, τον Αύγουστο νιώθω πραγματικά ελεύθερος!» μουρμούρισε, τραβώντας μια γερή ρουφηξιά απ' το τσιμπούκι του.
( Από τον ημερήσιο Τύπο, 31.7. 2004)

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ [2]:

  1. Να σχολιάσετε τον τίτλο του κειμένου που σας δόθηκε.

  1. Να αναγνωρίσετε το επικοινωνιακό είδος του παραπάνω κειμένου και να τεκμηριώσετε την απάντησή σας.

  1. Να γράψετε ένα μικρό αποδεικτικό δοκίμιο για να αναλύσετε το νόημα που θέλει να δώσει ο αρθρογράφος στη φράση «Α, τον Αύγουστο νιώθω πραγματικά ελεύθερος!»


[1] Φράση του Αλ. Παπαδιαμάντη από τη Σταχομαζώχτρα, εδώ χρησιμοποιείται ειρωνικά

[2]   Για τις λύσεις επικοινωνήστε με vardaki@otenet.gr
     ή στείλτε μήνυμα στο 6946166126
     Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας.